Voortuin bij 19de eeuwse woning in Nijmegen

Deze opdrachtgevers, de familie Appels uit Nijmegen, hebben een uitgesproken smaak voor de autentieke sfeer van de 19 de eeuw met daarbij moderne accenten. Dat is goed te zien aan hun woning en de inrichting die in zijn geheel voldoet aan hun uitgesproken smaak.

Tijdens het eerste gesprek was dan ook snel duidelijk welke sfeer de nieuwe voortuin moest gaan krijgen. De voortuin was reeds omgeven door een authentiek smeedijzeren hekwerk en een Beukenhaag. De grote Magnolia mocht ook blijven. Hij neemt welliswaar veel zonlicht weg, maar geeft ook veel sfeer.
Verder stond op hun wensenlijstje een plaats voor de fiets en een terras voor de tuindeuren, zodat er met de jaarlijkse intocht van de vierdaagse ruimte zou zijn waar wat mensen kunnen staan.

Het Tuinontwerp

Het brede pad naar de voordeur doet eer aan de sjieke uitstraling van het statige huis. Door gebruik te maken van oude Scoria bricks met hun grijs-blauwe kleurschakeringen ontstaat een sfeer die perfect aansluit op die van de woning. De grijs-antraciete kleur van het schilderwerk en grijsblauwe tinten in de bestrating beuren elkaar op: het is de perfecte bestratingkeus voor dit huis.

De aanwezige Magnolia en Beukenhagen geven ruim voldoende onderbreking van de inkijk vanaf de drukke weg.

Direct naast het tuinpoortje is een parkeerplaatsje voor de fiets die door de aanplant van een solitaire struik en de beukenhaag aardig aan het zicht onttrokken wordt.

Het beplantingsplan

Het beplantingsplan is kleurrijk, maar onderhoudsvriendelijk gemaakt door gebruik te maken van solitare vaste planten en heesters en de grond eronder in zijn geheel te laten begroeien met een lage groenblijvende bodembedekkende vaste plant (Tiarella cordifolia).

In deze tuin is het zonlicht schaars, dus hebben we gekozen voor schaduwminnende planten als Hortensia, Hosta, Zilverkaars en Japanse Esdoorn.

De uitvoering

De gehele tuinaanleg is uitgevoerd door Weijs Tuinen. De aanwezige zeer schrale grond hebben we vervangen door goede voedingsrijke, zwarte grond. De bestrating van Scoria Bricks hebben we er strak in gekregen, ondanks de grote maatverschillen in de oude stenen.

info@weijstuinen.com