Stadstuin jaren 30 woning, Nijmegen

In deze tuin is er behoudens de aanwezige hagen, weinig over gebleven van de oude tuin. Veel planten presteerden slecht, met name door de zeer schrale grond die er lag.

De opdrachtgevers Wim en Margriet Hunik, wilden graag een vooral gezellige tuin met veel kleur en variatie. Tuinieren vonden ze leuk om te doen. Een plaats om in de schaduw te kunnen zitten was verder 1 van de wensen.

Het Tuinontwerp

Het ontwerp heeft als belangrijkste element de centraal geplaatste meerstammge boom. Deze deelt de ruimte op in 2 delen waardoor er meer spanning ontstaat in het geheel.

Er zijn 2 terrassen waar tussen gekozen kan worden om in de zon of om in de schaduw te zitten. Als je van binnenuit de tuin in kijkt zie je aan het einde van de zichtas een bankje staan dat de aandacht trekt door zijn prominente plaats. Dit en door gebruik te maken van de onderbreking door de buxus blokken onstaat er meer diepte in de tuin en oogt hij groter dan dat hij daadwerkelijk is.

De klassieke bestrating van gebakken waalformaat klinkers in visgraat verband past kwa sfeer perfect bij de tijdsgeest van de sfeervolle oude woning

Het beplantingsplan

De beplanting is zeer divers en bestaat uit een grote variatie aan vaste planten en bloeiende heesters. Vlindertrekkende bloemen als verbena bonariensis lokken fraaie insecten de tuin in.

De centraal geplaatste meerstammige boom in de Cornus controversa. Door deze juist te snoeien zal hij te handhaven zijn als een fraaie groene parasol.

De uitvoering

Deze tuin is vrijwel in zijn geheel door weijs tuinen aangelegd. De schrale zandgrond is vervangen met vruchtbare zwarte grond en de hele tuin is opgehoogd om een betere aansluiting op de drempels te creeren.

De beplanting is echter samen met Wim en Margriet aangebracht , waardoor ook deze opdrachtgevers meer gevoel kregen bij hun eigen tuin.

De foto’s zijn binnen 1 jaar na de aanleg genomen.

info@weijstuinen.com