Stadstuin-Bottendaal-Tekening

Kleine Stadstuin in Bottendaal, Nijmegen

Als ontwerper heb ik een zwak voor kleine stadstuinen: zo ook voor deze zeer kleine, maar echt sfeervolle tuin achter een 19 de eeuwse woning in Bottendaal te Nijmegen..

De bewoners Sander en Laura hoefden weinig uit te leggen over hun smaak. Direct bij binnenkomst was hun smaak heel duidelijk af te lezen aan hun inrichting. Oude meubels op eigen wijze opgeknapt en zelfgemaakte meubelstukken gaven een geheel eigen prettige sfeer aan het karakteristieke huis. Deze sfeer wilden ze graag ook in hun achtertuin terug zien. Ze wilden de kleine tuin zo optimaal mogenlijk kunnen benutten, kunnen genieten van het vrij schaarse zonlicht dat er in terecht komt, en zich zoveel mogenlijk laten omringen met sfeervolle beplanting.

Het Tuinontwerp

De sfeer van de woning heb ik samen met Sander en Laura in het tuinontwerp omarmd. De oude achtergevels en tuinmuren gaven reeds de basis van de bijzondere sfeer die in de loop van de tijd als het ware per ongeluk tot stand is gekomen. Door het zeer beperkte oppervlakte van de tuin en de aanwezigheid van hoge muren vroeg deze tuin erom om vooral de hoogte te benutten voor de beplanting. Ik heb daarom ook gekozen om klimplanten tegen de muren te zetten en eikenhouten palen te plaatsen waar wederom klimplanten hun plaats krijgen.

Door gebruik te maken van een speels lijnenspel, de combinatie van gebakken waalformaat klinkers, natuursteen en een grote diversiteit in de beplanting sluit deze tuin perfect aan bij het huis, de smaak van zijn bewoners en omgeving. Het lijkt alsof deze 3 jaar oude tuin altijd al zo heeft bestaan. De hoogteverschillen geven een extra dimensie aan de ruimte die door de L-vorm, een traptrede en het gebruik van wat hoger wordende struiken op de juiste plaats wordt onderverdeeld in 2 subruimten. Hierdoor oogt de gehele ruimte groter dan dat hij werkelijk is en ontstaat een zeer intieme sfeer die het prettig maakt om er lang te verblijven.

Het beplantingsplan

Erg belangrijk in deze tuin zijn de klimplanten: de oude, schaduwrijke tuinmuren zijn begroeid met Klimhortensia en Hedera. De geplaatste eiken staanders zijn begroeid met Blauweregen, die inmiddels de ruimte heeft gekregen om al het balkon op de 2 de verdieping te begroenen.
In de smalle borders is een rijke variatie aan met name schaduwminnende vaste planten gezet, die hun grootste sierwaarde hebben in het mooie grote blad dat naast elkaar voor fraaie contrasten zorgt.

De uitvoering

Sander en Laura vonden het niet erg om zelf de handen uit de mouwen te steken en hebben veel werk verzet in het verwijderen van de oude bestrating en het graafwerk.
Weijs Tuinen heeft de bestrating en traptreden aangebracht en ook hier hebben wij Sander en Laura geholpen met het beplanten van hun tuin. De zelf omgebouwde en opgeknapte tuinmeubels maken het project af. Het is echt een mini paradijsje geworden.

info@weijstuinen.com