Boerderijtuin in Puiflijk

De opdrachtgevers, de familie Jansen, hebben deze 200 jaar oude boerderij gekocht, omdat ze dol zijn op de authentieke sfeer.

Alles in de tuin wat daar niet bij paste, mocht weg: de aanwezige hoge coniferen hoorden daarbij. Verder vonden ze veel speelruimte voor de kinderen belangrijk.

Een romantische sfeer met oog voor de historie is wat zij zochten voor het tuinontwerp. Binnen billijke grenzen mocht de tuin wat onderhoud gaan vergen.

Het Tuinontwerp

De tuin en het erf bij oude boerderijen hebben vaak al veel bewoners zien komen en gaan. Door de leeftijd van het erf, de bebouwing en het historische gebruik wat zich laat aflezen aan de bestaande inrichting vraagt het ontwerp van een boerderijtuin veel aandacht voor zijn historie.

Bij deze boerderij hebben de bewoners gekozen voor een romantische sfeer in het ontwerp. Glooiende lijnen, doorkijkjes, oude gebakken klinkers, grind en de toepassing van beplanting van toen maken op dit erf de sfeer.

Het beplantingsplan

Een groot voordeel dat deze tuin heeft, is dat het is gelegen op zeer lichte (zwarte) zandgrond. Hierdoor is de grond niet alleen makkelijk bewerkbaar, maar is het geschikt voor een brede keuze aan planten. De aanwezige coniferen zijn weggehaald, alleen enkele inheemse soorten bomen zij hergebruikt in het beplantingsplan om hoogte te geven aan de tuin: Kers, Appel, Peer, Knotwilg en Esdoorn.

Beukenhagen zijn gebruikt voor de begrenzing. Klassieke soorten Hortensia, Buxus en vele oude soorten vaste planten als Ooievaarsbek, Vrouwenmantel en Hosta vullen de borders. Twee verwilderde Blauweregens zijn na een forse snoeibeurt omgetoverd in de Blauweregens op stam die de grote staldeuren flankeren.

De uitvoering

Dit omvangrijke project is deels door de opdrachtgever zelf en deels met behulp van Weijs Tuinen uitgevoerd.

Ook deze opdrachtgever is na de realisatie van zijn tuin niet achterover gaan leunen. Dhr. Jansen heeft, door op geheel eigen wijze een bijzondere boomhut voor zijn kinderen in de tuin te bouwen, de tuin nog meer eigen gemaakt

info@weijstuinen.com