Notenboom

Boerderijtuin in Bemmel

Deze tuin heb ik ontworpen voor een bijzondere opdrachtgever: mijzelf.

De oude boerderij (hofstee) hebben wij gekocht omdat we zo dol zijn op de authentieke sfeer die je bij een nieuwbouwhuis mist.

Zo wilden we ook de tuin, die gezegend is met enkele oude, volgroeide bomen, de sfeer van welleer laten ademen. Bovendien wilden wij veel speelruimte aan onze kinderen bieden.

Het Tuinontwerp

De aanwezigheid van volgroeide oude bomen geven in de basis al een prettige sfeer aan de tuin. De aanwezige laagvertakte Notenboom heeft een prominente plaats in de achtertuin en dient als natuurlijke parasol boven de Eiken picknicktafel.

De plaats onder de boom heeft aan intimiteit gewonnen, door deels het plaatsen van een transparante boomstammen pallisaden wand. De oude hoogstam fruitbomengaard is deels teruggebracht en loopt zelfs met enkele bomen door in de tuin van de buren.Een groot gazon zorgt voor veel speelruimte voor de kinderen en door het slim plaatsen van Beukenhagen zijn geplaatste speeltoestellen deels aan het oog onttrokken.

Borders met een rijke variatie aan vaste planten geven sfeer en trekken vele vlinders. Door de rijke opbouw en het gebruik van vele oude bekende soorten loopt de sfeer van het huis naadloos over in de tuin.

Oude gebakken klinkers gecombineerd met trottoirtegels die op-de-kop zijn gelegd geven een doorleefde sfeer aan de bestrating. Losse extra elementen als een paar versleten zinken gieters, een antiek tuinbankje, een oud wijnvat en een groep van oude terra cotta bloempotten passen perfect in de sfeer.

Het beplantingsplan

Oude aanwezige bomen geven veel sfeer in onze tuin. Door gebruik te maken van oude bekenden als hoogstam fruitbomen, Beukenhagen, Hortensia's en het spontaan ontkiemende Vingerhoedskruid, ontstaan al veel associaties met vroeger en de sfeer van toen het huis gebouwd werd.

Vaste plantenborders verraden het hele jaar door het jaargetijde door de gespreide bloei. In het vroege voorjaar zijn het de Helleborus en Sneeuwklokjes. Hierna zijn het de blauw bloeiende Ooievaarsbekken en de Vrouwenmantel die de toon zetten. Vanaf augustus zijn het de vlinder trekkende IJzerhard, de Herfstanemone en de Siergrassen, die tot het begin van de winter de kleur bepalen.

De uitvoering

Onze 2000 m2 grote boerderijtuin is nog slechts ten dele aangelegd, maar heeft al de sfeer die we graag willen.

De gehele tuin zal in de komende jaren gefaseerd tot stand komen

info@weijstuinen.com